Het is belangrijk dat de stenen die gekozen worden voor een project voldoen aan de door Drystack bepaalde afmetingen en maattolerantie. Hieronder staat uitgelegd waarom. Tabel 1 geeft een samenvatting van deze vereisten.
Achtergrond #
Elke steen heeft een eigen DOP. Een DOP is een prestatieverklaring van de steen en wordt opgesteld door de steenfabrikant. Deze verklaring geeft informatie over afmetingen, maattoleranties en andere belangrijke prestaties van de steen.

Omdat Drystack een systeem is met een vaste maatvoering, zijn de afmetingen en maattoleranties van de steen erg belangrijk. Omdat een steen tijdens het bakproces circa 8 % krimpt en veel andere aspecten zijn die de uiteindelijke afmetingen van een steen bepalen, moet rekening gehouden worden met de maattolerantie.
Op de Dop staat de maattolerantie (T) en maatspreiding (R) van de steen beschreven. De maattolerantie is de afwijking van de gemiddelde maat van een partij ten opzicht van de gedeclareerde maat (nominale maat).
De maattolerantie kan tot wel 4 % verschil in maatvoering geven door het bakken. De maatspreiding is het maatverschil tussen de kleinste en grootste steen uit een partij. Deze toleranties en spreidingen kunnen zo groot zijn, dat ze direct een negatief invloed hebben op het toepassen van de steen in het Drystack systeem.
Op basis van deze kennis heeft Drystack zelf een norm opgesteld waarin de vereiste maatvoering en maattolerantie van de steenformaat beschreven worden per toepassing (gevoegd en ongevoegd).
Vereisten afmetingen en maattoleranties voor de gevelsteen #
Drystack is zoals eerder benoemd een systeem dat gebaseerd is op een vaste maatvoering / koppenmaat van 110 mm. zowel bij waalformaat gevoegd als dikformaat/british standard ongevoegd heb je in de lengterichting een afmeting van 220 mm om de steen te kunnen toepassen. Hieronder de vereiste afmetingen en maattolerantie per type toepassing: gevoegd/ongevoegd. Ook is er nog een vereiste opgesteld indien er een frog in de steen wordt toegepast.
Drystack normen t.a.v. lengte en dikte #
Tabel 1 | Gevoegd Waalformaat | Ongevoegd Waalformaat | Ongevoegd Dikformaat / BS |
Nominale lengte | 207 – 213 mm | 214 – 218 mm | 214 – 218 mm |
Toegestane uiterste lengte in een batch | 206 – 213 mm | 213 – 219 mm | 213 – 219 mm |
Nominale dikte | 48 – 53 mm | 48 – 53 mm | 62 – 68 mm |
Toegestane tolerantie tov nominale dikte | -2 en +2 | -2 en +2 * | -2 en +2 * |
* Bijvoorbeeld: als de nominale dikte 65 mm is, dan dienen álle gevelstenen die benodigd zijn een dikte te hebben tussen de 63 en 67 mm.
Vereiste afmetingen frog #
Bij het Drystack systeem heeft de steen een vleesrand nodig van minimaal 29 mm rondom de frog. De frog kan niet worden toegepast bij ribbelwerk in de gevel. Daar dient een volle steen te worden toegepast.
Hardheid steen #
In de (bak)steenindustrie bestaan talloze verschillende soorten stenen, met ieder zijn eigen hardheid. Deze hardheid wordt met name bepaald door samenstelling van de klei, maar ook hoe de steen is gebakken. Omdat er gaten/sleuven worden geboord in de stenen, is de hardheid erg belangrijk: harde stenen zijn lastiger te boren dan zachte stenen. Het duurt langer, en de boortjes slijten sneller. Daarom berekent Drystack voor hardere stenen een toeslag.
Deze toeslag wordt bepaalde op historische boordate en/of testen in de Drystack fabriek. Op basis van deze data en/of testen worden de stenen ingedeeld in 5 categorieën:
- Categorie 1: zeer zacht
- Categorie 2: zacht
- Categorie 3: middelhard (toeslag*)
- Categorie 4: hard (toeslag*)
- Categorie 5: Zeer hard (onderzoek benodigd)
* Exacte toeslag kan opgevraagd worden

Tekeningen van details #
Drystack heeft gedetaileerde informatie samengesteld met daarin de tekeningen van de belangrijkste details die voorkomen in Drystack gevels (gevoegd en ongevoegd). Denk o.a. aan details rondom kozijnen, lateien en dakranden.
De Kimlaag
o Detail 001 Start met Drystack steen op stopper
o Detail 002 Start met DS steen in specie
Onder kozijn
o Detail 003 Waterslag aluminium waalformaat
o Detail 004 Waterslag aluminium dikformaat
o Detail 005 waterslag beton
Boven het kozijn
o Detail 006 Ruimte tussen latei en kozijn
Aansluiting dakrand
o Detail 007 DS opwaaianker
o Detail 008 DS stands
o Detail 009 Muurafdekplaat
o Detail 010 Kopgevel
Aansluiten op dilatatie
o Detail 011 Gevel op koppenmaat 110mm, aansluiten met strek/kop
o Detail 012 Gevel op koppenmaat 110mm, aansluiten met drieklezoor/klezoor
o Detail 013 Gevel niet op koppenmaat 110mm, aansluiten met restmaat
o Detail 014 Gevel niet op koppenmaat 110mm, advies opvragen bij Drystack
o Detail 015 Gevel niet op koppenmaat 110mm, aansluiten met restmaat dmv sleufsteen
De rollagen
o Detail 016 Start vanaf de kimlaag
o Detail 017 Verwerken in gevel
o Detail 018 Prefab rollaag + opties
Negge varianten
o Detail 019 4 varianten, neggemaat + verankering
Penant varianten
o Detail 020 4 varianten, verankeren en schoren
Verankeren op verschillende achterconstructies
o Detail 021 Beton, CLT en kalkzandsteen
o Detail 022 OSB en HSB
Specials
o Detail 023 nestkasten
o Detail 024 Cellenbeton
o Detail 025 ribbelwerk terugliggend vlak